Bernard Tirtiaux la București – lansare „Noël în decembrie”

30 oct. 2018, ora 18:00, Librăria Mihai Eminescu, București

 

Vă invităm marți, 30 octombrie, ora 18:00, la o întâlnire cu scriitorul Bernard Tirtiaux, prilejuită de lansarea romanului „Noël în decembrie”, recent apărut în limba română la Editura Casa Cărții de Știință, în colecția belgica.ro, în traducerea lui Andrei Lazăr.
La lansare vor participa, alături de Bernard Tirtiaux, Andrei Lazăr, Eric Poppe, delegatul general Valonia-Bruxelles la București, și Geta Vodislav, directoarea Librăriei Mihai Eminescu. Întâlnirea va fi moderată de Mihaela Dedeoglu, jurnalist cultural la RFI România. Discuția va fi urmată de o sesiune de autografe.
Evenimentul este înscris în programul EUcitesc | Luna Literaturii Europene.

Scriitor belgian de limbă franceză, dramaturg, poet, actor și artist plastic, Bernard Tirtiaux s-a născut la Fleurus, în 11 aprilie 1951, și a urmat studii artistice la Louvain, la Bruxelles, apoi în Franța. În calitate de romancier, publică primul volum în 1993, „Le passeur de lumière”, tradus în limba română de Oana Popescu, cu titlul „Cel care aduce lumina” (Editura Univers, 1998). „Noël en décembre” este cel mai recent roman scris de Bernard Tirtiaux (Editura JC Lattès, 2015).

„Romanul lui Bernard Tirtiaux este un amestec bizar de tandrețe și cruzime; deși personajele sunt pline de mărinimie – poate chiar prea binevoitoare? epoca în care trăiesc și caută iubirea și fericirea e atroce, barbară. Autorul ne aruncă în vârtejul unei extraordinare povești de dragoste care traversează cele două războaie mondiale, între Noël, născut pe 25 decembrie 1909 într-o familie de fermieri belgieni și Luise, fiica – „naturală” cum se spunea pe atunci – a Klarei von Ludendorff, născută, din întâmplare, în casa părinților lui Noël, în iunie 1914.
Îndrăgostit de Luise încă din prima clipă, personajul-narator va încerca necontenit, în ciuda despărțirii și a vicisitudinilor soartei, să o revadă, să o regăsească atunci când o credea pierdută, să o salveze (…).” (Marguerite Roman, Le Carnet et les Instants).

Lasă un răspuns