„Teoria este însoțită de numeroase exemple, iar la sfârşitul fiecărei teme este prezentat un număr impresionant de exerciții de vocabular, gramaticale și retroversiuni, material suficient pentru a asigura asimilarea corectă a noțiunilor teoretice introduse anterior.
Orice tip de terminologie are, în general, un caracter polisemantic și toți termenii interacționează între ei, fiind preluați din alte limbi, resemantizați sau împrumutați din alte sfere specializate. Din această perspectivă și-a construit autoarea materialul practic, ținând permanent cont de faptul că în procesul de predare-învățare a lexicului specializat trebuie găsite acele tipuri de exerciții care să-i înlesnească studentului posibilitatea de a percepe cuvintele cu sensurile lor specifice pentru fiecare context și de a alege, în funcție de sensul contextual, cuvântul potrivit. De aceea, avem în manual destul de multe exerciții care propun selectarea termenului corespunzător dintr-o serie dată, ceea ce contribuie activ la depășirea interferenței. Găsim în manualul de față și o serie de indicații referitoare la derivarea și compunerea cuvintelor, fapt ce oferă perspectiva cunoașterii nu doar a unei singure teme generatoare, ci a întregii game de cuvinte derivate care pot aparține unor alte categorii gramaticale. Acest tip de exerciții exclude însușirea pur mecanică a terminologiei (în fond, a lexicului în general) și permite studenților să învețe complexul sistem de valențe combinatorii.” (Mihaela Moraru)
„În volumul de față abordăm termenii și terminologia din perspectivă multilaterală, ce vizează variate domenii de activitate, așa cum sunt: ecologia, învățământul, medicina, sfera juridică ori sportul, dar dezbatem și alte potențiale arii de interes, ca de exemplu: terminologia maritimă, cea din mass-media, IT sau sociolectul religios. Structura unitară a cărții noastre, ce cuprinde componenta teoretică (reprezentând un excurs sumativ și restrâns al multiplelor articole pe teme legate de terminologie, pe care le-am publicat în reviste de specialitate în decursul ultimilor ani) și cea practică (sub forma fișelor de lucru, destinate orelor de seminar) pentru fiecare temă în parte, face ca studiul în cauză să fie adecvat în predare, fără a-l limita exclusiv la un atare demers.” (Marta-Teodora Boboc)
Recenzii
Nu există recenzii până acum.