Cartea prezintă rezultatele obținute în cadrul proiectului bilateral România-Norvegia, EEA-RO-NO-2019-0463, intitulat: „Un model de instrument de sprijin pentru luarea deciziilor pentru reducerea riscului pentru sănătate asociat surselor necontrolate de apă și hrană în comunitățile rurale de romi din Transilvania”.
Proiectul a fost finanțat 85% prin Mecanismul Financiar Spațiul Economic European și Mecanismul Financiar Norvegian 2014–2019 și 15% cofinanțare publică națională prin operatorul de program UEFISCDI.
Cercetarea realizată în proiect a pus accent pe identificarea contaminanților chimici și biologici din apele și alimentele consumate de către 25 de comunități de romi din Transilvania, cu scopul de a evalua riscul pentru sănătate asociat expunerii populației la acești contaminanți care sunt menționați în carte. De asemenea, sunt prezentate date rezultate din ancheta medicală care a vizat identificarea bolilor asociate cu contaminanții din apă și alimente.
Metodologia de identificare a comunităților vulnerabile în termeni de apă și alimente este descrisă pe larg în această carte, atât în limba română, cât și în limba maghiară.
Un ghid-model cu cele mai bune instrucțiuni de practică igienico-sanitară, în limbile română și maghiară, a fost elaborat în vederea reducerii riscului pentru sănătate, asociat cu sursele necontrolate de apă și alimente, din comunitățile rome rurale din Transilvania, și care poate fi utilizat și de către alte comunități defavorizate.
Recenzii
Nu există recenzii până acum.