La fel ca orice cititor interesat, am parcurs în timp multe cărți despre istoria omului și a umanității, dar și diverse informații pe această temă postate pe internet. Aceste cărți ori texte au de regulă în conținutul lor din primul capitol câteva fraze, puține și generale, lăsate de către fiecare autor. Sunt scrise parcă pentru a îndeplini o obligație formală, referitoare la gândirea omului preistoric și la societatea acestui om, rămas încă necunoscut. Această parte, scurtă și lipsită de detalii, chiar presupuse sau imaginate într-un mod sau altul, a adus întotdeauna o nuanță de nemulțumire pentru poziția mea de cititor. Rămânându-mi mereu o dorință, o nevoie de a afla, chiar ipotetic, despre cum a fost posibilă apariția și dezvoltarea a două mari bogății ale omului din preistorie: mintea sa și cuvintele sale.
Cartea a început să fie scrisă prin anii 1995-1996. Este în faptul imaginației o călătorie, într-un timp nedefinit, cât mai îndepărtată în preistorie, o încercare de a cunoaște ipotetic omul preistoric. O dorință a mea dintotdeauna de a-mi putea imagina originea cuvintelor limbii și de a înțelege adâncimea, înțelesul originar și gândirea care au stat la baza vieții personale și sociale din acele timpuri.
Datorită abordării diferite a căutării originii cuvintelor, după criterii diferite față de cele ale studiilor care s-au realizat până acum, limba este privită și într-o abordare diferită față de abordarea din dicționarele existente, la un nivel mai larg, tinzând a fi privită doar la nivelul originii sale indoeuropene.
Cornel Mărginean
Recenzii
Nu există recenzii până acum.