„Interesul pentru această cercetare a apărut deoarece considerăm că, în contextul literaturii actuale, trebuie recunoscută valoarea unor scriitori și, implicit, a unor opere care trebuie să constituie puncte cardinale în haosul societății actuale, întrucât se știe că bulversarea valorilor are contrapondere în developarea eticii și a ontologiei din structurile esteticii.
Cercetarea întreprinsă în vederea realizării acestei lucrări a avut ca obiectiv principal demonstrarea implicării lui Constantin Mateescu în discursul epic contemporan. Prin îndeplinirea acestuia, au fost atinse și alte două obiective secundare: identificarea relației dintre autor și perioada comunistă și surprinderea mecanismelor prin care s-a reușit îndrumarea cititorului spre jocul nivelelor de semnificație ale textelor, punctând nu fapte exterioare (șopârle, elemente anecdotice din viața societății), ci viața în complexitatea ei, condiția creatorului autentic.
Se poate constata cu ușurință că, la Constantin Mateescu, complexitatea existenței este structurată prin rafinamentul procedeelor stilistice, derivate din cultura specială a acestuia: muzica simfonică și artele plastice.
În această lucrare, ne-am propus să demonstrăm faptul că opera lui Constantin Mateescu este fie o mască, fie o oglindă a realității sociale și politice, perfect reflectate mai ales în scrierile memorialistice. Am receptat în opera scriitorului vâlcean un realism în favoarea căruia se pot aduce, ca dovezi, fapte istorice, dar o mare parte din opera sa camuflează și transfigurează literar contextul comunismului.”
Autoarea
Recenzii
Nu există recenzii până acum.