De ce Dunărea? Primul răspuns la această întrebare este unul afectiv: colecționarul este un mare iubitor și admirator al Dunării. Dar aici contează mai mult răspunsul pe care îl dă istoricul, care afirmă importanța Dunării în istoria și civilizația europeană și, nu în ultimul rând, în viața continentului nostru, așa cum a determinat-o geografia.
De ce cărțile poștale? Pentru că sunt un instrument poștal simplu, comod, eficient, ieftin și rapid cu ajutorul căruia străbunicii și bunicii noștri le transmiteau destinatarilor informații, emoții, gânduri, îi salutau și îi întrebau de sănătate. De asemenea, pentru că ele transmit imagini, locuri, peisaje. Unele sunt neobișnuite sau banale, dar altele rămân în memoria oamenilor timp de generații întregi.
*
Radu Mârza este conferențiar la Facultatea de Istorie și Filosofie a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, doctor în istorie al acestei universități și al Universității „Ján Amos Komenský” de la Bratislava (Slovacia). Este interesat de istoria Europei Centrale și a Balcanilor, istoria slavilor, istoria călătoritului, istoriografie, cartofilie. Recent a publicat cărțile Călători români privind pe fereastra trenului. O încercare de istorie culturală (1830-1930). Cuvânt-înainte de Ovidiu Ghitta (Polirom, 2020) și Călători și pacienți români la Karlsbad. O istorie culturală a mersului la băi pe la 1900. Cuvânt-înainte de Alin Ciupală (Polirom, 2022). Împreună cu Radu Lupescu, a publicat la Casa Cărții de Știință albumele de cărți poștale Între două lumi. Clujul în cărți poștale 1900-1920. Album (Cluj-Napoca, 2020) și Clujul în cărți poștale 1918-1945. Album (Cluj-Napoca, 2022).
Recenzii
Nu există recenzii până acum.