Coordonator Anca Mihuţ
Conferință Națională cu participare internațională, din anul 2016, a fost organizată cu intenția de a celebra 25 de ani de la înființarea direcțiilor de studiu: Regie teatru muzical și, respectiv, Regie și Pedagogie coregrafică, reunite astăzi în cadrul specializării Artele spectacolului muzical. Academia Națională de Muzică din Cluj-Napoca este, de altfel, singura instituție universitară de învățământ muzical care are, în cadrul ei, specializarea Regie teatru muzical. Și de asemenea, are în cadrul ei specializarea coregrafie, care este foarte firesc să ființeze într-o instituție cu profil muzical.
Inițiativa acestei aniversări a izvorât atât din recunoștința organizatorilor față de cei care au așezat piatra de temelie a specializării Artele spectacolului muzical: regretatul Prof. univ. dr. Alexandru FĂRCAȘ, Prof. univ. dr. Doina MODOLA și Prof. univ. dr. Eduard TERÉNYI, cât și din sentimentul de satisfacție și bucurie că acest domeniu de studiu a trecut proba a 25 de ani de existență, iar absolvenții acesteia au rezultate foarte frumoase, care fac cinste instituției noastre.
Specializarea Artele spectacolului muzical numără, până în 2016, 132 de absolvenți. Unii și-au continuat studiile de masterat și doctorat în Academia de Muzică din Cluj-Napoca. Alții au devenit regizori în teatrele de operă din țară, alții au plecat în străinătate pentru a-și continua studiile, iar alții au rămas la catedră, în Academia de Muzică sau la alte facultăți și licee de profil din țară.
Două spectacole care au fost prezentate în cadrul conferinței oglindesc munca desfășurată în principalele laboratoare ale Departamentului de Canto și Artă scenică: clasa de operă, coordonată de Conf. dr. Anca D. MIHUȚ, Lect. dr. Ina HUDEA, Asist. drd. Tiberius SIMU (regie), Conf. dr. Codruța GHENCEANU, Lect. dr. Lisbeth TETRADE, Asist. dr. Mira GAVRIȘ (pregătirea muzicală și acompaniament pianistic) și, respectiv, cea de coregrafie, coordonată de Conf. dr. Livia GUNĂ și Lect. dr. Nicoleta DEMIAN.
Momentul culminant al acestei conferinței din 2016 l-a constituit acordarea titlului de Doctor Honoris Causa maestrului Ion Piso, personalitate de excepție a vieții artistice românești, dar și internaționale, căci așa cum spunea un critic muzical din anii '70, „tenorul Ion Piso este acasă pe mai toate scenele din Europa și SUA”. Ne bucurăm că, în acest fel, am avut prilejul de a-l avea invitat al instituției noastre, și de a-l primi cu cinstea și respectul pe care un astfel de artist le merita din partea unei comunități academice muzicale. Ion Piso a fost un mare cântăreț, dar și un regizor, profesor și director al unor prestigioase instituții de spectacol din țară și străinătate.
Anca Mihuţ
Recenzii
Nu există recenzii până acum.