Cartea propune o analiză a participării, implicării și influenței Comisiei Europene în procesul de enlargement (lărgire) al Uniunii Europene, punând accent pe dezbaterile, procedurile și mecanismele realizate de Comisia Europeană în ceea ce privește statele din Europa Central-Estică. Autoarea explorează gradul de implicare al Comisiei în acest proces, evenimentele și deciziile din cadrul Colegiului Comisarilor care au fost benefice pentru enlargementul estic, dar și deciziile care au eșuat în a-și atinge scopul. De asemenea, are în vedere gradul de implementare al acquis-ului comunitar în statele fost comuniste, ținând cont de gradul de integrare al lor și măsurile care pot fi luate pentru a remedia această situație. În cadrul analizelor, cartea dezbate intervale de timp diferite, unul cuprins între 1989 și 2004, iar cel de-al doilea considerând valul de integrare din 2007, cu precădere în ceea ce privește cazul României și procesul de integrare al acesteia, dat fiind Mecanismul de Control și Verificare implementat de Comisia Europeană în acest caz pentru a monitoriza continuu Justiția și Afacerile Interne din această țară.
Întreaga analiză este ghidată de întrebările: Care au fost implicațiile căderii cortinei de fier pentru continentul european?, Cât de implicată a fost de fapt Comisia Europeană în procesul de integrare? și De ce unele dintre statele fost comuniste sunt mai integrate decât alte state din Europa Central-Estică?
De menționat este faptul că volumul de față este un elaborat științific în care stilul sobru, concis, argumentele judicioase, finețea anumitor observații și a analizei, standardul științific general și contribuțiile originale reflectă maturitatea științifică a autoarei și capacitatea acesteia de a realiza cu mijloace adecvate scopul cercetării sale.
Prof. Univ. Dr. Nicolae Păun
Profesor Jean Monnet Ad Personam
Recenzii
Nu există recenzii până acum.